Brugerundersøgelse på bibliotek.dk - resultater

Vi har allerede videregivet lidt af roserne fra brugerundersøgelsen, og alle resultater kan ses i et notat som er afleveret til Styrelsen for Bibliotek og Medier. En del af vores forslag til imødekommelse af brugernes behov står i dette notat og ikke i forslaget til udviklingsplan (som kommer om et par dage). Det er gjort på den måde for at udviklingsplanen kan være lidt mere principiel og ikke drukne i detaljer.

Bibliotekerne er nok særlig interesseret i kommentarer til dem selv. Nogle af dem er omtalt i notatet, men her er lidt mere. Brugerne ville vældig gerne have at der var fælles regler og standarder, fx ét login til alle tjenester og biblioteker, og én standard for stregkoder, som fx denne irriterede bruger:

Jævnligt registreres mine lån ikke korrekt, således at tyverialermen går i gang, når jeg går. Jævnligt registreres mine afleveringer ikke, således at jeg fortsat "står som låner" selv om bøgerne er afleverede. Biblioteket siger, at det skyldes, at de forskellige biblioteker ikke endnu har samme system stregkoder på bøgerne. Irriterende ! Man kan sende mennesker til månen, men ordne ovennævnte problemer kan man ikke.

Materialernes tilstand er genstand for en del kommentarer:
Oplysning om mangler ved materiale. Mange CD'er mangler skriftlige informationer om f.ex. numre, medvirkende, indspilingssted og -tid. Må ofte returnere materiale og genlåne fra andet bibliotek. Der mangler også oplysninger om CD'ernes kvalitet, om de overhovedet kan afspilles. Der er mange, der er i dårlig stand, bl.a. fordi man ikke beholder den oprindelige box!

Jeg låner ofte lyd CDer/MP3 CDer og oplever ofte, at de er beskidte og ikke kan afspilles. Mit eget bibliotek siger, at de kun har ansvar for, at deres egne lyd CDer er rene - Hvilken service eller mangel på samme. Det må i godt tage op som et emne - da det er noget som jeg oplever ca. hver 4 gang jeg låner lyd CDer. :O(

Det største problem med CD og DVD fra andre biblioteker er at de ikke opdager, måske p.g.a. tid, at en CD eller DVD er meget ridset/revnet og ikke kan afspilles. Jeg kunne godt tænke mig noget mere kontrol med de medier, da det er ærgeligt at modtage en defekt CD/DVD man har ventet på i måske flere uger. Jeg ved godt det vil tage tid, men hvis der var en ind og ud kontrol, sammen med låneren af CD/DVD så kunne "synderen" findes med det samme og bibliotekerne kunne spare penge og os lånere kunne spare ærgelser.

Flere materialer tak - der er en række ønsker til indkøb:
Rigtig mange vil gerne have mere af alt digitaliseret, fx flere lydbøger på mp3/mp4.
jeg ville ønske at i havde nogle flere film af dem man ikke kan købe, feks. med mary-kate, og ashly olsen især dem hvor de var yngre, ellers er jeg godt tilfreds.

Der er også mere specifikke ønsker: der er alt, alt for få titler vedr. middelalder. det er ufatteligt hvad jeg har måttet købe, fordi selv også helt elementære kildetekster (der endda er genudgivne i paperback) ikke findes i Danmark

Mere udenlandsk materiale i faglitteratur, gerne dvdér. Film om natur, dyr, dykning, ekstrem sport o.lign.

der findes kun få DVDer og bøger på f.eks. på russisk...

Og her kan vi vist godt tillade os at nævne et konkret bibliotek: Vejle bibliotek er f. eks. det bib. med det største udvalg i tysk rock i DK, dem kunne andre godt lære lidt af.

Og så en generel svada til sidst:

Jeg ved ikke om bibliotek.dk har noget med det at gøre men at der blev købt flere eksemplarer af meget hyppigt udlånte bøger. Det virker vanvittigt, at man skal vente fx 2 måneder på at få en bog, når der samtidig er bøger der aldrig læses og som blot samler støv. Man kunne i alsidighedens hellige navn måske en gang imellem vente med at købe titler til folk spurgte efter dem.

Vi vender senere tilbage med lidt mere om bestil som vi har spurgt specifikt til.