Se udlånsstatus, forny og annullér - via bibliotek.dk

I lang tid er der blevet arbejdet med standardisering af udveksling af transaktioner med udlånsstatus, fornyelser og annulleringer. Det er en del af NCIP-protokollen der er arbejdet med.

Nu er bibliotek.dk klar til at kunne vise disse data fra lokalsystemerne.
En bruger der fx låner på tre biblioteker, kan logge sig på bibliotek.dk, klikke på Lånerstatus og se lånerstatus, sende fornyelser og annulleringer.

Men - det er ikke i drift på nogen biblioteker endnu. Hvad gør I på dit bibliotek?

Leif Andresen, Styrelsen for Bibliotek og Medier skriver i næste nummer af BM:

"Mange lånere bruger flere biblioteker og derfor har det været et tilbagevendende tema i bibliotek.dk brugerundersøgelserne at brugerne gerne ville have adgang til se status for udlån og bestillinger – og kunne rette i dem.

Derfor har der i de sidste år været et større arbejde for at gøre dette muligt. Dels udarbejdelse af de nødvendige guidelinies om anvendelse af standarder og dels programmering m.v. i både bibliotek.dk og de lokale systemer. Det er afsluttet nu. Funktionerne er klar i bibliotek.dk – nu mangler blot de lokale systemer. Styrelsen for Bibliotek og Medier skal derfor opfordre bibliotekerne til at tage funktionen i brug. Jeres brugere ønsker det.

Det er vigtigt for at tilbyde et sammenhængende og sømløst bibliotek til brugerne – også i de tilfælde, hvor det koster betaling for et modul i bibliotekssystemet."

DDElibra-bibliotekerne: her er NCIP et tilkøbsmodul som tilbydes nu. Test i september måned.

Integra-bibliotekerne vil få muligheden som en del af en opdatering i oktober måned. Test i september måned.

Aleph-bibliotekerne: funktionen er under udvikling.

Vi informerer når de første biblioteker er i drift med funktionen - formentlig i oktober.

Den første mobilløsning til bibliotek.dk vil omfatte lånerstatus, forny og annullér - den bruger samme lånerstatusside som udgangspunkt.

Mit bibliotek.dk

Vi har omstruktureret Mit bibliotek.dk i samme anledning så der nu er et afsnit Lånerstatus som rummer disse muligheder. Der er information om at det er en funktion som er under test eller på vej i de danske biblioteker.

Vi har bevaret den gamle mulighed med at se lånerstatus bibliotek for bibliotek med login hvert sted - indtil de erstattes af det automatiske ncip-opslag.

Prøv det selv af, så du ved hvordan lånernes skal vejledes.