Tidlig registrering af nye filmtitler

Nogle af de film, som DBC registrerer i DanBib, må ikke udlånes på bibliotekerne på releasedagen. Filmselskaberne har lavet en såkaldt holdback-periode på fx 2 eller 3 måneder.

Selvom vi på DBC har modtaget filmen, har vi hidtil afventet holdback-periodens udløb før registrering. Vi overvejer nu at registrere titlerne, så snart vi har modtaget dem.

Når vi ønsker at ændre praksis, er det af to årsager:

• det vil forenkle DBC's arbejdsgang, dvs spare ressourcer
  • det vil gøre at brugerne tidligere kan se filmen, de leder efter.

Vi vil i så fald  lade det fremgå af posten, at en film ikke må udlånes før en fastsat dato. Vi forestiller os en løsning analog med karenstiden på musik, hvilket dog kræver en mindre formatændring.

Vil en tidligere registrering være en fordel  for jer i bibliotekerne, således at filmen kan bestilles tidligt hos leverandøren, og der kan foretages reserveringer? - eller omvendt ser I nogle ulemper ved en registrering før holdback-periodens udløb?

Skriv jeres kommentarer her på bloggen - senest den 16. september 2010, så vil vi gå videre med forslaget.

registrering af filmtitler

Skrevet af Bjarne Brügmann den 01/09 2010 07:35
I forvejen er det et problem at filmtitler kommer ind længe , før de frigives ,da da det giver en masse arbejde.Håber ikke dette bliver vedtaget.

BBJ

Nye filmtitler

Skrevet af ole steen den 01/09 2010 08:27
Umiddelbart en god ide.

Skrevet af Kirsten Jensen den 01/09 2010 10:47
Jeg kan kun tilslutte mig Bjarnes kommentar. I forvejen synes jeg der ligger titler i Danbib som slet ikke kan skaffes og når de så også er synlige i Bibliotek.dk, så giver det en masse bøvl.

tidlig registrering af nye filmtitler

Skrevet af Grethe Kvist den 01/09 2010 15:03
Hvis det bare er en fremskyndet registrering af nye filmtitler, som alligevel kommer i BKM er det o.k.
Derimod kan jeg kun give Bjarne m.fl. ret i, at det er forfærdelig irriterende med titler, som er synlige i bibliotek.dk, men som aldrig bliver tilbudt/købt af nogen biblioteker. Med det resultat at vi har forhåndsreserveringer liggende der er halve og hele år gamle, og som vi skal bruge tid og kræfter til at følge op på. Og låneren får en lang næse, når vi omsider meddeler, at den kan vi desværre alligevel ikke skaffe. (fx Stjålne kroppe, fn 28160038, som vi har en reservering på fra februar)

Skrevet af Sanne Christensen den 02/09 2010 10:59
Jo mere overensstemmelse der er mellem bibliotek.dk og det der rent faktisk kan lånes, jo bedre. Vi bruger i forvejen tid på at forklare lånerne hvorfor der er ting i basen som ingen biblioteker har/udlåner og på hvorfor der er karenstid på musik, vi behøver ikke flere ting der skal forklares. Så det må blive et nej til tidligere registrering, så længe posterne bliver synlige i bibliotek.dk

Skrevet af Louise Greiner den 03/09 2010 09:35
At brugerne tidligere kan se filmen, de leder efter i basen, er ikke nogen fordel, når de ikke samtidig kan låne den tidligere. Det skaber frustrationer hos dem, at de skal vente i månedsvis på at få en film de har bestilt, og så måske ovenikøbet få at vide, når de mange måneder er gået, at filmen ikke kan skaffes alligevel. Det kommer til at ligne dårlig service rigtig meget.

Det vil bestemt heller ikke lette vores arbejde på bibliotekerne. Vi har, som Sanne siger, allerede en masse bøvl med at forklare karenstiden på musik.

Så nej tak.

Skrevet af Anne Bojsen-Møller den 03/09 2010 11:59
Enig med Sanne og Louise. Nej tak!

Skrevet af Karen-Margrethe Brorson den 07/09 2010 11:03
I voksen teamet på Holstebro Bibliotek har vi diskuteret forslaget og vi går ikke ikke ind for det. Erfaringer fra karenstidsbelagt musik kan ikke overføres til DVDområdet, da digital musik kan hentes lovligt eller ulovligt alle steder på nettet, mens filmmediet har mere begrænsede distributionskanaler. Vi tror, at vi vil få en masse frustrerede lånere, der ikke kan forstå, hvorfor et materiale, der tilbydes er så længe om at dukke op. Samtidig kan man frygte, at mange ophobede fjernlånsbestillinger hos købedygtige biblioteker vil medføre flere stramninger og udlånsbegræsninger i forhold til lånesamarbejdet. Så vi siger klart nej....

registrering af nye filmtitler

Skrevet af Maria Rousing den 08/09 2010 14:47
Nej tak fra Århus. Vi mener ikke det giver mening i forhold til vores arbejdsgange at få titlerne i basen inden de kan lånes ud, det vil give os en del ekstra arbejde og rutiner i forhold til leverandører og evt. ophobning af reserveringer.

Registrering i DanBib (Netpunkt, Zpunkt) og Bibliotek.dk

Skrevet af Finn Slente den 21/09 2010 15:36
Jeg er enig med andre der har kommenteret, at det kun giver bøvl at gøre titler på nye dvd'er, blueray o.l. synlige i Bibliotek.dk, hvis der ikke er nogle brugbare lokaliseringer (under anskaffelse duer ikke!).

Derimod kan det være nyttigt til intern verifikation, indkøb mv. at kunne se en registering så tidligt som muligt.

Tidlig registrering af nye film

Skrevet af Helene Uhre Pedersen den 21/09 2010 17:47
Hermed en lidt sen kommentar. Børnebibliotekarerne i Furesø er ikke begejstrede for ideen, men kan godt leve med en holdback-periode a la musik. Til gengæld kan vi så måske få overensstemmelse mellem ugefortegnelsen og Film børn nyhedsbrevene, samt prisen lagt ind i posten eller i nyhedslisten.

Konklusion

Skrevet af Kirsten Larsen den 23/09 2010 12:01
Det er bibliotekerne tydeligt nok ikke begejstret for - vi kommer med et nyt forslag.