Værkvisning eller ej i netpunkt

Hvad er værkvisning: Alle udgaver af et værk samles i én visning – også forskellige materialetyper. Øverst vises data på værkniveau: Ophav, titel, emneord, indholdsbeskrivelse. Afhængigt af din opsætning i netpunkt vises derefter de forskellige "manifestationer" med udgavespecifikke oplysninger: Materialetype, udgivelsesår, forlag, lokaliseringer o.l.

Sortering inden for værket er som i bibliotek.dk. Ved musik og skønlitteratur vises manifestationerne med dem med flest lokaliseringer øverst. Ved alle andre materialetyper vises den nyeste øverst.

Undtagelser: Værkvisning dannes automatisk ved match på specifikke oplysninger i posterne. Små og store forskelle i posterne kan betyde at der kan være udgaver som ikke kommer med. Værker med forskelligt sprog regnes ikke med i ét værk. Film og spil matches ikke med bog/lydbog. Materialetypen artikler matches ikke med noget andet overhovedet.

Hvorfor værkvisning: Det giver overblik over i hvilke udgaver og former et værk er kommet.

Slå værkvisning fra: Gå i Opsætning - Vis & Kurv - vælg Nej under Brug værkvisning. Men der er ingen grund til at slå værkvisning fra blot fordi du søger meget præcist, fx på isbn eller faustnummer. Så "generer" værkvisning dig alligevel ikke.

Værkvisning i bibliotek.dk: bibliotek.dk har også værkvisning - her med en særlig mulighed for at bestille uanset udgave (dog kun inden for samme materialetype).

Værkvisning

Eller ej!

Skrevet af Øjvind Harkamp den 26/03 2012 13:34
Der er en ganske og helt aldeles fremragende årsag til at slå værkvisning fra eller til måske helt at droppe værkvisning nemlig den, at værkvisning ikke fungerer. Systemet er simpelthen ikke godt nok, og derfor burde værkvisning på sit nuværende stadie nok snarere hedde misvisning. Ikke mindst på musikområdet gør dette sig gældende, og jeg har da også indtil flere gange gjort DBC opmærksom på problemet.
Et konkret eksempel finder man ved søgningen:

ma=sc og po=harpers bizarre og lht=feelin' groovy

Resultatet er en værkvisningen indeholdende to forskllige værker: Det ene værk er Harpers Bizarre's debutalbum fra 1967 med titlen Feelin' Groovy mens det andet er et opsamlingsalbum med Harpers Bizarre's største hits med titlen Feelin' Groovy og undertitlen The best of. Bevares en del af indholdet på de to værker lapper da over, men det ændrer jo ikke på det faktum, at der er tale om to forskellige værker med samme ophav og til dels samme titel.
I en lille bisætning skal det nævnes, at resultatet af søgningen først kom frem efter femte forsøg (og dermed meeeeget lang tid). Ved de første fire forsøg var resultatet at forbindelsen timede ud, hvilket desværre ikke hænder sjældent.