Lydbøger for børn - forslag til ny definition

Historier for Børn (HiB) og Musik for Børn (MuB)

DBC er ved at se på om definitionen ”lydbog” skal være bredere end en indlæsning af et bogligt forlæg.

Historier for Børn (HiB) og Musik for Børn (MuB) er ikke kategoriseret som  ”lydbog”. Vi overvejer at ændre på det bl.a. for at gøre det mere brugervenligt.

I den forbindelse vil vi gerne høre jer, om I bruger kategorierne HiB og MuB? Stiller I jeres materialer op i de kategorier?

Tror I materialerne vil blive brugt mere, hvis de alle har betegnelsen Lydbøger?

Kommentér gerne her på bloggen.

Et par eksempler på MuB og HiB

Og her en lydbog:

Kommentarer

Ja, vi bruger HiB og MuB og vi stiller materialerne op i udlånet på disse.

Nej, lydbøgerne for de helt små bliver ikke brugt nær så meget som HiB, så den skal I endelig beholde.

VI bruger det også i vores opstillinger og vil derfor meget gerne beholde begge kategorier. For os er der forskel på om det er en oplæsning af en bog, eller en historie, der tit er et uddrag af en tekst, en teaterforestilling el.lign tilsat sange.

Vi bruger også opstillingerne og stiller materialerne fysisk efter disse. Behold dem endelig.

Vi bruger også opstillingerne og vil meget nødig undvære dem. De bliver brugt meget mere, når vi beholder Historier og musik for børn opstillingen.

Vi bruger begge opstillinger og vil gerne beholde dem. Vi opfatter en ændring til lydbøger som mindre brugervenligt. Det er langt fra alle cd'er mærket musik, der er en lydbog.

Vi har alle Hib og Mub opstillet samlet , men det fremgår tydeligt af label om det er det ene eller det andet, så brugerne ved cd-en indeholder musik eller historier. Lydbøger er efter vores mening noget helt andet, så vi opfordrer også til at beholde samtlige opstillinger.

og Bente Bruun taler på vegne af Kolding Bibliotek....

2 kommentarer fra Odense Bibliotekerne. Forsøgsvis konklusion: opstillingsmæssigt har det ikke den store betydning, men de forskellige søgekoder bruges stadig søgemæssigt.

"Vi bruger Hib og Mub til småbørnsmaterialer (historier og musik for børn – Hib fx Troldepus, Mub fx Cirkus Summarum, Åh Abe osv.) og så bruger vi lydbøger til lydbøger for mellemgruppe og unge (fx kenneth bøgh andersen og Twillight)

Ja, vi har delt dem op, da det er forskellige materialer (fysisk) men de kunne godt stå samlet for vores skyld. Det er ikke nogen vi får særlig mange af mere, så det ville være godt de havde samme opstilling, så må vi se hvor vi vil have dem stående.

Gitte Andersen

Svar på vegne af lydfolkene på DBC:
Tak for jeres tilbagemeldinger.
Først vil vi beklage, at vi har medtaget MuB i vores lille undersøgelse, da ikke alle MuB’er falder ind under kategorien lyd.
Da størstedelen af jer stadig bruger begrebet HiB, har vi besluttet at lade opstillingssignaturen være og nu arbejde videre med en bredere definition af ”lydbog".