83.8 Amerikansk skønlitteratur - nedlægges fra årsskiftet

På baggrund af henvendelser har vi spurgt om I ønsker engelsk og amerikansk skønlitteratur opstillet samlet.

DK5 klassificerer skønlitteraturen efter originalsproget jf. noten til 82-88: ” I grupperne 82-88 sættes skønlitteraturen, klassificeret efter værkernes originalsprog, f.eks. sættes belgisk, schweizisk, afrikansk eller canadisk skønlitteratur, skrevet på fransk i 82.”

Det vil sige, at skønlitteratur på sprog, som er udbredt uden for sprogets oprindelsesland, placeres under sproget uafhængigt af udgivelseslandet eller forfatterens nationalitet. Amerikansk (engelsk) skønlitteratur har dog haft sin egen gruppe under det engelske sprog, nemlig 83.8.

Der har ikke været den store respons her på bloggen 1 ja – og 1 nej. På facebook fik forslaget 10 likes. Da vi ved, at en del biblioteker allerede opstiller den engelsksprogede litteratur samlet, har vi besluttet at samle al engelsksproget litteratur under 83, uanset om det er skrevet på britisk engelsk, amerikansk engelsk eller en anden variant af engelsk.

Ændringen træder i kraft fra 2018.

Noterne i DK5 kommer fremover til at se således ud:

83 Engelsk skønlitteratur

Her sættes også amerikansk (engelsk) skønlitteratur.

 

83.8 Amerikansk skønlitteratur

Fra 2018: gruppen nedlagt

Amerikansk skønlitteratur sættes fremover sammen med den øvrige engelsksprogede skønlitteratur i 83.

Kommentarer

På gymnasierne er det ofte rart at kunne skelne. Det må også gerne være til at søge frem i bibliotekssystemerne. Hvordan kan vi det fremover? Kommer der særlige emneord på den amerikanske litteratur eller.....?

I gruppe 89 har vi også opdelingen mellem engelsk og amerikansk litteratur og som gymnasiebibliotekar vil jeg meget nødig undvære opdelingen, da det ofte er vigtigt om det er engelsk eller amerikansk i opgavesammenhæng.
Vil det stadig i katalogen være muligt at skelne mellem de to typer?