Nyhedslister - tips om søgning

Vi kigger engang imellem på nogen af de nyhedslister i netpunkt, som ikke giver nogen hits. Det kan være fordi, der er problemer i netpunkt/DanBib eller det kan være søgningen, som af en eller anden grund fejler.

Er det din nyhedsliste, som aldrig giver noget som helst tilbage, så er det måske en god idé at se på den igen. Her kommer en række tips til, hvad der måske kan være galt.

Læs evt. mere om, hvad en nyhedsliste er.

 • Søgning på årstal: Din søgning indeholder søgning på årstal i en eller anden form (år=, kk=bkm2008.... ). Denne søgning giver mening, når du søger direkte i DanBib. Når du sætter en nyhedsliste op, så vil den søgning, der foretages fx en gang om ugen, automatisk tage de nyeste poster indenfor emnet, siden søgningen blev foretaget sidste gang. Dvs at hvis din søgning rummer et årstal, så vil du kun få genoptryk af titler, som oprindeligt er udkommet i det år, du har angivet i din søgning. Så årstal er ikke nødvendigvis nødvendigt :-)
  ex: ok=66.8? og år=2008  (denne søgning giver kun hits på titler, som har udgivelsesår 2008 men er genoptrykt i 2010) skriv i stedet:
  ok=66.8?
  ex: kk=sfd200801 (denne søgning har kun givet hit i uge 1, 2008 - og derudover  er sfd afløst af BKM) skriv i stedet:
  kk=bkm og ma=bå (for at finde bibliotekskatalogiserede bøger i en given uge)
  Nyhedslistefunktionen er lavet, så du hver gang kan få titler, du ikke har fået før. Så det behøver du ikke tænke på.

 • Booleske operatorer: prøv først om søgningen giver resultat, når du søger i DanBib, ser søgeresultatet fornuftigt ud?
  ex: ma=bø og ma=bs (vil du kun finde det, der både er skolebøger og børnebøger eller vil du i virkeligheden finde enten skolebøger eller børnebøger?)
  (ma=bø eller ma=bs)
 • Søgning på målgruppe: Du har søgt på anbefalet alder (ex. fra 11 år, fra 14 år). Fra oktober 2009 søges anbefalet aldersgruppe med em eller nb.
  em=for 10-12 
 • Husk søgekoder, hvor det er nødvendigt. Det er ikke alt, som kan søges uden søgekoder. På forsiden af netpunkt kan du se, hvilke søgekoder, som indgår i en fritekstsøgning.
  ex: kk=dbf ikke bkm
  vil du kun finde de titler, som har været i Dansk Bogfortegnelse, men som ikke er BKM-markerede, så søg:
  kk=dbf ikke kk=bkm
  ex: let at læse og (fra 10 år eller fra 11 år eller fra 12 år)
  vil du finde letlæsningsbøger for børn på 10-11 år, så søg:
  em=let at læse og em=for 10-12
Kommentarer: