Brug standarderne når du laver poster

Et alternativt nytårsforsæt i stedet for det der med at spise sundt og motionere mere  ;-)

Vi har ingen validering af fx sprogkoder i posterne når vi modtager dem fra jer. Der findes mange ikke-valide koder i ældre poster så det vil give alt for mange fejlposter som I ville få retur.

Men det er en god ide at bruge de korrekte koder, fx også når I genbruger en post med en ikke-valid kode. Koderne bruges jo i dag ikke kun når en biblioteksansat skriver sp=ger, men i mange slutbrugergrænseflader er der dropdowns hvor der ligger koder bagved. Her laver vi ikke en helgardering med fx sp=(ger eller tys eller ty eller deu) selvom der faktisk optræder poster med fejlagtige koder som tys eller ty eller deu i stedet for den korrekte ger.

I finder de korrekte koder i bilag til danMARC2.

Fra netpunkt kan I finde dem enten via Services-fanen til venstre: vælg danMARC2 - vælg Bilagsoversigt.
Eller ved at bruge alt+l - vælge Andre søgekoder og klik på Liste over sprogkoder. Helt det samme gælder naturligvis andre koder som fx materialetype eller landekoder.

Bruger I ikke-valide koder, risikerer I at jeres brugere ikke finder de relevante poster fordi de har lavet en afgrænsning der gør at jeres poster holdes udenfor.

En anden aktuel grund er den eksport der sker af poster til WorldCat. OCLC har konstateret ikke-valide koder som fx SVE eller FRA (ingen præmie for at gætte hvad der skulle have stået!).

OCLC bruger sprogkoderne i matchrutinerne. Det er derfor især vigtigt, at I bruger valide sprogkoder ellers skaber jeres poster dobbeltposter i WorldCat.

DBC's praksis for tildeling af sprogkoder på dbc.dk.

Kommentarer: