Lånerdata - hvor lidt kan I nøjes med?

Når jeres brugere i bibliotek.dk skal bestille et materiale hos jer, så udfylder de en række data for at identificere sig i bestillings-formularen.

Formularens indhold er defineret af hvert enkelt biblioteks behov for at kunne genkende brugeren.

Men har I brug for alle de oplysninger, som brugeren skal taste ind ved bestillingen?

I eksemplet herunder beder biblioteket om lånerId, pinkode, navn og mailadresse. Det sikrer, at der kan foretages et lånertjek, og at biblioteket kan kontakte brugeren fra BOB-basen. Mere behøver dette bibliotek ikke.

Vi opfordrer til, at I kigger jeres bestillingsformular igennem med brugerens øjne og vurderer, hvad I har behov for af data.

Er det nødvendigt, at brugeren skal udfylde sin adresse (og der er vel at mærke ingen kontrol med, om brugeren skriver Andeby)?

Ringer I til brugeren med spørgsmål om en bestilling og hvis ikke, behøver I så telefonnummeret?

 

I (VIP-base-administratoren) kan redigere formularen i VIP-basen.

Herunder er vist et eksempel, der svarer til formularen i bibliotek.dk. Du finder Lånerdata-redigering under punkt B.2.

Obligatorisk betyder, at brugeren skal udfylde feltet. Kan indtastes, at feltet vises, uden at det behøver at blive udfyldt (og så behøver det måske ikke at være der).

Husk at kopiere til filialer, når du har gemt. Og så kan du med fordel tjekke det i bibliotek.dk efterfølgende.

Kommentarer

Vi er lidt i tvivl om dette.

I vores konfiguration kører vi med "Lånerkortnummer" som obligatorisk og "Låner-ID" som "kan ikke indtastes".

Bør vi skifte til "Låner-ID" som det er vist i eksemplet, og hvad vil konsekvenserne være? Tjekker den lånerne på en anderledes måde?

V.h.
Simon Holt, Vejle

Det behøver I ikke, det er blot vist som et eksempel. Hvis det fungerer som det er nu, så er det helt fint. Beklager hvis det var til at misforstå. http://www.danbib.dk/fbs-cicero#vejledning her finder du de generelle anbefalinger for FBS-bibliotekers opsætning, så ingen grund tli at lave om på det. Men overvej fx om I bruger adresse til noget. vh Nanna, DBC

Jeg ville gerne gøre email obligatorisk, men kan man "tillade" sig det! Oplever al for tit at borgerne bestiller noget som dels ikke er lokaliseret, måske ikke haves, og som kræver et svar. Må så en "omvej" via lnr.reg. for at hente oplysningerne.

Hej Jesper, rigtig mange biblioteker har obligatorisk mail-adresse, men måske er der nogle biblioteker, der vil kommentere på det her. vh Nanna, DBC